Current exhibition

Current exhibition

SPARK is currently preparing for a site-specific installation and performance by artist/musician/composer Martijn Tellinga (NL) which will be shown Sept 3-16.We will be closed until then

Past exhibitions

Brrum:
Fake Fakes and Multilayered Materialities

Fake-fakes_Brrum_GAN-web.jpg

Efter några månaders paus öppnar SPARK igen den 16 april med en ny utställning med det Stockholmsbaserade arkitektkontoret Brrum.

 

"Projektet Fake Fakes and Multilayered Materialities undersöker falska material och påhittad materialitet i gränslandet mellan bild och sten, representation och arkitektur. Med utgångspunkten i en mängd marmoreringar i Italien har vi undersökt en blandning av samtida och återanvända tekniker för att översätta och efterlikna falsk sten. Likt historiskt marmoreringsmåleri bildar våra tolkningar en ny materialitet där en tvetydighet i läsningen mellan ett material och bilden av ett annat uppstår. Vi har låtit en artificiell intelligens, en så kallad GAN, lära sig efterlikna bilderna i vårt arkiv av marmoreringar och ge oss en oändlig mängd nya imitationer. Dessa liknar både marmor och traditionella målade marmoreringar men är långt ifrån äkta, de är fake fakes. 

 

En aspekt vi studerat är hur flera av marmoreringarna förvränger läsningen av den bemålade formen. Marmorering är till skillnad från äkta marmor just en ytbearbetning, medan de marmormönster vi ofta känner igen skapas av processen att skära genom en volym - en massiv sten med vindlande färgskikt inuti. Det ledde oss till att arbeta med illusion inte bara av ett material, utan även att försöka skapa formmässiga och rumsliga illusioner med hjälp av marmoreringen."

 

 

Utställningen öppnar fredagen den 16 april kl 18-20 och pågår t o m söndagen den 16 maj. Öppettider: Lördagar och söndagar kl 13-16. 

 

På grund av rådande restriktioner har vi en begränsning på två personer i galleriet samtidigt. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning.

 

 

Brrum vill tacka:

Svenska institutet i Rom där Cecilia och Veronica var stipendiater i arkitektur 2019/2020; Erik Swahn som gjort GAN-modelleringen; Gabriel Johannesson, Daniel Garnbeck och KTH Arkitekturskolans snickeri.

Fake-fakes_Brrum_Pompeji-web.jpg

Brrum är en arkitekturpraktik som drivs av Cecilia Lundbäck, Ulrika Karlsson och Veronica Skeppe. Vi arbetar med projekt som sträcker sig över givna skalor och discipliner. Gemensamt för våra projekt, oavsett om det är en möbel, ett arkitekturuppdrag eller offentlig konst, är våra experimentella metoder och stora intresse för materialitet, teknik och plats. Brrum har föreläst, ställt ut och publicerats nationellt och internationellt. Projekt under produktion inkluderar ”Navigation Figures” i Tampere, Finland samt ”Och eller inte” i Hagastaden, Stockholm.

 

brrum.se

instagram.com/brrum_architects

IMG_1348
IMG_1348

IMG_1346
IMG_1346

DSCF8683_ed
DSCF8683_ed

IMG_1348
IMG_1348

1/6

Johan F Karlsson:

Sorgenfri Sol

IMG_20201217_191303.jpg

Johan F Karlsson har skapat verket Sorgenfri Sol som förvandlar SPARKs hörnlokal på Båstadsgatan till en värmande solnedgång.

 

 

Den platsspecifika installationen visar ett tidsförlopp av solens gång och betonar dess betydelse för människan, inte bara som ett element för orientering utan även välbefinnande. Människan har sedan länge använt solen för att navigera och orientera sig. I detta verk markerar solen vår position i Sorgenfri området och strävar att skapa en atmosfär av närvaro i galleriets grannskap. Genom att projicera solen på galleriets fönster, som övergång mellan interiör och exteriör i en arkitektonisk process, öppnar verket upp utrymmet mot dess omgivning. Det försöker samtidigt nå till sin betraktares insida, för att stimulera värme och aktivera tanken.

 

- Johan F. Karlsson

 

 

Utställningen kommer att aktiveras under helgerna under perioden

2020/12/18 - 2021/01/24

 

 

Stort tack till:

Örestads Solskydd

Johan F Karlsson

JohanFKarlsson-SorgenfriSol-2020-2
JohanFKarlsson-SorgenfriSol-2020-2

IMG_0142
IMG_0142

IMG_0148
IMG_0148

JohanFKarlsson-SorgenfriSol-2020-2
JohanFKarlsson-SorgenfriSol-2020-2

1/6

Past Exhibitions

Ana Goidea:

Xenoikos - 

Hidden worlds

Goidea_Poster_image.jpg.png

Ana Goidea's exhibition Xenoikos is an invitation to reflect on the hidden environments that surround us. Hidden through scale, and hidden for being foreign. By extending the standard human perception of space and time, the lives of the multiplicities around us are brought to the center. Worlds that through being seen evoke disgust and/or fascination: as evidence of entities beyond the self being acknowledged. Beyond the simplifications of the Anthropocene, a rich symbiont world pulsates, in a complex web of dependencies that our lives and those of many others are entangled in.

Ana Goidea is an architect and transdisciplinary researcher currently doing her PhD at Lund University, at the intersection of design, digital fabrication and biology. Her interests follow living systems, complex geometries and material performance, and are currently manifested through a project on 3d printing biohybrid structures.

Opening: Friday Sept 30th 18-21

Exhibition period: 2020/10/30 - 11/22

SPARK Talk #3 Sunday Nov 22 on Zoom with:

Ana Goidea, architect, PhD fellow LTH

Jessica Abbott, Senior Lecturer Evolutionary Biology, LTH

David Andréen, Senior Lecturer Architecture, LTH 

The talk will be published here later on Sunday 22nd.

Ana Goidea SPARK-1
Ana Goidea SPARK-1

Ana Goidea SPARK-2
Ana Goidea SPARK-2

Ana Goidea SPARK-11
Ana Goidea SPARK-11

Ana Goidea SPARK-1
Ana Goidea SPARK-1

1/11

Polymorf:

Vävda strukturer

_MG_0163.jpg

Polymorf är en ung Malmöbaserad praktik för design, arkitektur och forskning driven av Johanna Jonsson och Albin Karlsson som arbetar med att undersöka gränslandet mellan hantverk och digitala tekniker. I deras utställning "Vävda strukturer" på SPARK presenteras en serie expressiva strukturer byggda av 3D-printade byggstenar. Utställningen lyfter frågan om ett hos människan grundläggande behov av materialitet, texturer, form och ornament.

Utställningsperiod: 20200904 - 27

Vernissage 4 sept kl 18-21

Extra öppet under Galleriveckan 24-27 sept kl 12-18 

Finissage 27 sept kl 12-18

SPARk_Polymorf-wide-small-2
SPARk_Polymorf-wide-small-2

SPARk_Polymorf-wide-small-1
SPARk_Polymorf-wide-small-1

SPARK_Polymorf-detail-small-1
SPARK_Polymorf-detail-small-1

SPARk_Polymorf-wide-small-2
SPARk_Polymorf-wide-small-2

1/15

Petra Gipp

PetraGipp_20200215-fotoMaxGerthel-9.jpg

I utställningen passage/schakt/nisch/fodring/nav – vandring presenterar arkitekten Petra Gipp sitt arbete genom abstrakta gipsmodeller. Här skulpterar hon fram en alldeles egen röst som får arkitekturen att sammansmälta med plats, kropp och tanke.

 

För Petra Gipp är arbetet med modeller centralt. Det är en metod att, ofta skallöst, närma sig arkitekturen. Här kan det rumsliga skulpteras fram genom fokus på volym, element och detaljer, där allt sammansmälts till en och samma tanke. Att sömlöst arbeta med ett material ger en möjlighet att utifrån materialet gestalta en arkitektonisk idé. På så sätt kan de rum och volymer som hon skapar få en tydlighet, en personlig röst.

 

I boken passage/schakt/nisch/fodring/nav – vandring beskriver arkitekten Petra Gipp sitt arbete genom det gjutna gipset. Gips och kartong väver, tillsammans med text, en berättelse kring arkitektur; elementen och dess komposition, mellanrummen som skapas och relationen till den mänskliga kroppen – vandringen. Gipsgjutningarna flätas samman med nyskrivna dikter av poeten Ann Jäderlund samt texter av Peter Bjerrum, Helena Mattsson och Sune Nordgren. Boken ges ut på Arvinius + Orfeus Publishing. Utställningen passage/schakt/nisch/fodring/nav – vandring visar gipsgjutningarna med dess socklar av kartong, skurna i lager som ansluter direkt till verken, något som ger bas, tyngd och förankring i rummet. Ett nyskrivet musikverk av Pelle Ossler och Christian Gabel, får gjutningarna att lyfta, sväva och förenas i rummet.

 

Petra Gipp är en svensk arkitekt, verksam i Stockholm. Hon är ledamot av Kungliga Akademin för de fria konsterna. Hennes ikoniska arbeten inkluderar bland annat Kivik Art Centre – Refugium, Bruksgården i Höganäs och uppfinnarverkstaden Katedralen, som båda nominerats till Mies van der Rohe Award 2015 respektive 2018, samt hennes medverkan med monumentala, gjutna sektionsmodeller i huvudpaviljongen på Venedig Biennalen 2018. 2016 omnämndes Petra Gipp som en av de 26 kvinnor i historien som förändrat arkitekturen. Petra Gipps verk har ställts ut runt om i världen samt publicerats i en mängd olika böcker och tidskrifter.

 

vernissage 7 februari kl 18-21 med introduktion kl 18:30

utställning 7-29 februari 2020

finissage 29 februari kl 12-16

PetraGipp_20200215-fotoMaxGerthel-22
PetraGipp_20200215-fotoMaxGerthel-22

PetraGipp_20200215-fotoMaxGerthel-25
PetraGipp_20200215-fotoMaxGerthel-25

PetraGipp_20200215-fotoMaxGerthel-32
PetraGipp_20200215-fotoMaxGerthel-32

PetraGipp_20200215-fotoMaxGerthel-22
PetraGipp_20200215-fotoMaxGerthel-22

1/7